Informacje



Zakłady mięsne Viola przerabiały stare mięso

 

W zeszłym tygodniu dziennikarze programu „Uwaga! TVN” ujawnili, że zakłady Viola przerabiają stare mięso wycofane ze sklepów, a wytworzone z niego wędliny kierują ponownie do sprzedaży.

zakłady mięsce violaDziennikarze nagrali film, na którym widać, jak zwracana z różnych sklepów żywność poddawana jest segregacji tak, aby jak największa ilość odrzutów znów znalazła się w sprzedaży. Stare i zepsute mięso było starannie „odświeżane" i przerabiane na kiełbasy czy, mielonki. Odzyskany towar ponownie kierowano do sklepów w całej Polsce, a także do Wielkiej Brytanii, Irlandii, Niemiec i Litwy.

Jak mówią pracownicy zakładu: Cały udziec świński uwędzony, upieczony, w zeszłym tygodniu stał na magazynie. Owinęli go folią, w środku była woda, zrobił się grzyb taki biały. Umyli to, podgrzali i jest jak świeży.”

Zakład mięsny Viola w Lnianie trudni się ubojem oraz przetwórstwem mięsa. W swoje wyroby zaopatrywał liczne sklepy i hurtownie w Bydgoszczy oraz całym regionie. Zakład ten był także dostawcą mięs do 25 jednostek wojskowych na terenie Polski. Odbiór nowych partii żywności już wstrzymało Ministerstwo Obrony Narodowej, a wojsko rozpoczęło szczegółowe badania towarów marki Viola, które znajdują się w magazynach.

Do zakładu z licznych sklepów wracało miesięcznie nawet kilka ton mięsa! Nie na każdym przerobie udawało się po raz drugi zarobić. Sklepy ponownie zwracały ewidentnie zepsute produkty: cuchnące, śliskie, a nawet zielone. Jak twierdzi informator „Uwagi”: „ Jeśli takie rzeczy wprowadza się na teren zakładu, to one zakażają stoły, posadzki. Bakteria, chodzi tutaj o listerię, zakaża najczęściej wędliny”. Przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii mówią: „Zakład produkujący mięso i wędliny nie może przyjmować zwrotów, aby m.in. uniknąć kontaktu zepsutej żywności z dobrym mięsem”.

W ubiegły piątek Bogumiła Mikołajczak - wojewódzki lekarz weterynarii wykonał kontrolę w zakładzie w Lnianie. Jak potwierdził, w magazynach znajdowały się całe partie zepsutych wędlin: „Stwierdziliśmy, że na terenie zakładu znajdują się zamrożone przeterminowane produkty. Nie powinno ich tam być. Z dokumentacji wynika, że to produkty wycofane ze sklepów, a następnie przywiezione z powrotem do zakładu. To jest niezgodne z przepisami. Towar, który opuścił zakład, pod żadnym pozorem nie może do niego wrócić. Jeżeli jakiś produkt w sklepie nie spełnia wymogów, powinien być zutylizowany poza miejscem, w którym został wyprodukowany.”

Pomimo stwierdzenia tych ogromnych nieprawidłowości Bogumiła Mikołajczak nie ma wystarczających dowodów, że stare wędliny były produktami do wytworzenia nowych partii wędlin.

Krzysztof Męciński prezes Zakładów Mięsnych "Viola" w oficjalnym oświadczeniu pisze: „W tej chwili sprawdzamy raz jeszcze wszelkie procedury produkcyjne i handlowe. Już teraz możemy jednak z pełnym przekonaniem stwierdzić, że wyroby zakładów Viola są w pełni bezpieczne dla konsumentów"

Sieć marketów Tesco Polska postanowiło dłużej nie czekać na ostateczne wyniki przeprowadzanych badań. Dyskont ostatecznie wypowiedział Violi umowy najmu w 20 swoich sklepach, w których zakłady mięsne sprzedawały na specjalnych stoiskach swoje produkty.

 

Źródło: gazeta.pl; mowimyjak.pl

 
 
Dynamic Metal
 
BiuroRachunkowe
 
Dynamic Metal
 
 
Po ryby
 
 

Nasi partnerzy

 
 

Kontakt

AgroBiznes Park Sp. z o.o.
Kołaczkowo 
ul. Ułańska 9
89-200 Szubin
tel. (52) 513-15-54
tel. (52) 513-15-55

Biuro rachunkowe
tel./fax. (52) 384-59-82

Reklama

Zachęcamy do umieszczenia reklam na portalu.
Publikacja - 1 miesiąc gratis!!!

Prosimy o zapoznanie się z parametrami technicznymi.

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera!