Ekologiczna żywność na fali

 

Ekologiczna żywność jest w tej chwili w Polsce jednym z modnych tematów. Już od kilku lat sprzedaż zdrowej żywności rośnie średnio o 20% rocznie. W tej chwili rynek ten wart jest ok. 450 mln, jednak jak podają eksperci do 2015 roku ta kwota może wynosić nawet 700 mln zł.

warzywa200Od 2004 roku aż sześciokrotnie wzrosła liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych jest zdania, że rynek ekologicznej żywności jest najszybciej rozwijającym się w Polsce. Badania przeprowadzone przez TNS dla Organic Farma Zdrowia podają, że w tej chwili ponad milion Polaków (tj. ok. 4 %) kupuje żywność organiczną regularnie, a ponad 26 proc. kupuje ją nieregularnie, ale deklaruje chęć częstszych zakupów.
Być może trend ten ma dużo wspólnego z coraz bardziej popularną filozofią slow food. Zauważalny jest również wzrost liczby lokalnych producentów wytwarzających żywnośc ekologiczną.

- „Coraz więcej takich producentów zgłasza się do Slow Food Polska, aby poddać weryfikacji swoje wyroby i uzyskać znak ślimaka (znak Slow Food). Wytwarzają sery z niepasteryzowanego mleka tzw. zagrodowe, pieczywo, wędliny, mięso, warzywa, piwa, nalewki i wina tradycyjnymi metodami, według receptur przekazywanych z dziada – pradziada" – mówi Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska.

W tej chwili lista produktów polecanych przez Slow Food jest krótka, gdyż bardzo ciężko jest spełnić rygorystyczne wymogi.

- „Żywe jako pierwsze piwo w Polsce otrzymało w 2004 roku certyfikat slow food. A nie było to proste, organizacja przeprowadza dokładne testy laboratoryjne. Produkt musi być naturalny, wytwarzany tradycyjnymi metodami, bez barwników, konserwantów, ulepszaczy" - tłumaczy Andrzej Przybyło, szef Browaru Amber.

Zainteresowanie jednak zaistnieniem na liście jest coraz większe. Co miesiąc do siedziby Slow Food Polska spływa co najmniej kilka zapytań z restauracji, pubów, knajp. – „Dla części Polaków nieprzetworzone, naturalne jedzenie stało się stylem życia" - mówi Eugeniusz Mientkiewicz, członek Slow Food Polska.

Źródło: portalspożywczy.pl

 
 
Dynamic Metal
 
BiuroRachunkowe
 
Dynamic Metal
 
 
Po ryby
 
 

Nasi partnerzy

 
 

Kontakt

AgroBiznes Park Sp. z o.o.
Kołaczkowo 
ul. Ułańska 9
89-200 Szubin
tel. (52) 513-15-54
tel. (52) 513-15-55

Biuro rachunkowe
tel./fax. (52) 384-59-82

Reklama

Zachęcamy do umieszczenia reklam na portalu.
Publikacja - 1 miesiąc gratis!!!

Prosimy o zapoznanie się z parametrami technicznymi.

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera!