Tradycyjne polskie warzywa tracą na konsumpcji

 

„Puls Biznesu” informuje, że polska kapusta czy buraki są w odwrocie. Bardziej opłaca się uprawiać ogórki, pomidory i wszystko do mrożenia, dlategoteż producenci warzyw zwiększają produkcję w tym kierunku. 

rolnictwo ekologiczneW ciągu ostatnich kilu lat na konsumpcji najmocniej utraciły uprawiane od wieków polskie warzywa, tj. kapusta, marchew, buraki i cebula. Jak podaje Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przyczyną tych zmian jest wzrastający wybór świeżych warzyw oraz przetworów. Ekspert tłumaczy, że polscy konsumenci coraz częściej szukają nowych smaków i kosztują warzyw, które jeszcze nie tak dawno były niedostępne w sklepach. 

 

Mariusz Dziwulski analityk BGŻ zwraca uwagę, że na spadek spożycia tradycyjnych polskich warzyw ma również wpływ zmiana stylu życia oraz wzrost zamożności konsumentów. Zauważa, że w ostatnich latach widać znaczny wzrost spożycia mrożonek, aczkolwiek jest ono ciągle niskie w porównaniu do krajów zachodnich UE. Jak prognozuje różnice te w kolejnych latach będą się wyrównywać. Jego zdaniem rosła będzie również konsumpcja świeżych warzyw, tj. ogórki szklarniowe i pomidory.

 

 

Źródło: TVP Info

 






 
 
Dynamic Metal
 
BiuroRachunkowe
 
Dynamic Metal
 
 
Po ryby
 
 

Nasi partnerzy

 
 

Kontakt

AgroBiznes Park Sp. z o.o.
Kołaczkowo 
ul. Ułańska 9
89-200 Szubin
tel. (52) 513-15-54
tel. (52) 513-15-55

Biuro rachunkowe
tel./fax. (52) 384-59-82

Reklama

Zachęcamy do umieszczenia reklam na portalu.
Publikacja - 1 miesiąc gratis!!!

Prosimy o zapoznanie się z parametrami technicznymi.

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera!