Mięsne żniwa przed świętami

 

- „Dla zakładów mięsnych, a zwłaszcza przetwórczych, okresy przed świętami Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy można określić "żniwami". Sprzedaż przetworów mięsnych wzrasta o 20-30 proc. w stosunku do pozostałych "najlepszych" miesięcy" – wypowiada się Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

deska wedlinInne gałęzie branży spożyczej, np. przemysłu piekarniczego czy mleczarskiego, nie odnotowują istotnych, miesięcznych zmian w wielkości sprzedaży. Przemysł mięsny wręcz przeciwnie. – „W święta zakupy mięsa i przetworów często obejmują asortymenty, których nie kupuje się w pozostałych okresach, często z powodu ich wysokiej ceny. Konsumenci wybierają dziczyznę, gęsi, kaczki czy drogie wędliny, np. dojrzewające wędzonki" - tłumaczy Janusz Rodziewicz. – Zakłady mięsne przygotowując się do okresu zwiększonego zapotrzebowania robią odpowiednie zapasy surowców. Okres 2-3 tygodni przed świętami jest niezwykle pracowity" - dodaje.

- „W tym okresie w ofercie zakładów pojawiają się asortymenty specjalne, charakterystyczne dla danego święta oraz regionu kraju. Udział w sprzedaży produktów "tradycyjnych" oraz premium wzrasta o kilka do kilkunastu jednostek procentowych w zależności od wielkości produkcji danego zakładu. W tych okresach zakłady o mniejszej skali produkcji wykazują znacznie większe zwiększenie sprzedaży, zwłaszcza ich "sztandarowych" produktów" – mówi Rodzewicz.

Źródło: portalspożywczy.pl

 
 
Dynamic Metal
 
BiuroRachunkowe
 
Dynamic Metal
 
 
Po ryby
 
 

Nasi partnerzy

 
 

Kontakt

AgroBiznes Park Sp. z o.o.
Kołaczkowo 
ul. Ułańska 9
89-200 Szubin
tel. (52) 513-15-54
tel. (52) 513-15-55

Biuro rachunkowe
tel./fax. (52) 384-59-82

Reklama

Zachęcamy do umieszczenia reklam na portalu.
Publikacja - 1 miesiąc gratis!!!

Prosimy o zapoznanie się z parametrami technicznymi.

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera!