Zdrowy jak dzik

 

Naukowcy z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy podjęli się nietypowych badań. Kojarzą odyńce z lochami. Celem doświadczenia jest ocena przydatności mieszańców świni i dzika do chowu w warunkach gospodarstw drobnotowarowych. Niewykluczone, że już wkrótce dzięki wyjątkowemu projektowi, rolnicy będą mogli się zająć produkcją mięsa wysokiej jakości dla wymagających smakoszy – ciemnego, chudego i charakteryzującego się większą ilością białka.

W gospodarstwie rolnym w miejscowości Głębokie (gmina Kruszwica, woj. kujawsko-pomorskie) ruszył projekt naukowy „Przydatność mieszańców wybranych ras świń i dzika do produkcji mięsa wysokiej wartości prozdrowotnej, pozyskiwanego w warunkach gospodarstw drobnotowarowych". W kojcach chlewni pojawiły się już pierwsze efekty krzyżowań – małe świoniodziki – prosięta łudząco podobne do dzików, ale dużo mniej płochliwe i bardziej odporne na niekorzystne czynniki środowiska.

czytaj dalej

 
 
Dynamic Metal
 
BiuroRachunkowe
 
Dynamic Metal
 
 
Po ryby
 
 

Nasi partnerzy

 
 

Kontakt

AgroBiznes Park Sp. z o.o.
Kołaczkowo 
ul. Ułańska 9
89-200 Szubin
tel. (52) 513-15-54
tel. (52) 513-15-55

Biuro rachunkowe
tel./fax. (52) 384-59-82

Reklama

Zachęcamy do umieszczenia reklam na portalu.
Publikacja - 1 miesiąc gratis!!!

Prosimy o zapoznanie się z parametrami technicznymi.

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera!