Gdzie jest polska wieprzowina?

 

„Polskie mięso będzie w sklepach stopniowo zastępowane niemieckim, duńskim i holenderskim. Resort rolnictwa pracuje nad planem ratunkowym. Ale jego efekty w najlepszym wypadku będą za kilka lat - informuje "Gazeta Wyborcza".

mięso1- „W ubiegłym roku w stosunku do 2011 nastąpił spadek produkcji wieprzowiny w Polsce o 17 proc. W tym roku podejrzewam, że też będzie spadek" - mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Również prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, Janusz Rodziewicz, przyznaje, że sytuacja jest coraz gorsza, a w sklepach będzie coraz mniej polskiego wieprzowiny. Najprawdopodobniej będziemy zmuszeni sprowadzać je z zagranicy np. Niemiec, Danii czy Holandii. Taki stan rzeczy nie jest dla nas korzystny, bo za kilka lat kraje będę mogły dyktować ceny mięsa na naszym rynku, w tym podwyższać je do woli.

Sprawą już zajmuje się minister rolnictwa Stanisław Kalemba. Powołany specjalny zespół ma stworzyć sprawozdanie i program zwiększający pogłowie trzody chlewnej w Polsce. Jego wnioski mają być wzięte pod uwagę "przy opracowywaniu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w nowej perspektywie finansowej 2014-2020". Oznacza to, że na chwilę obecną nie przewidziane są żadne zmiany!

Źródło: Gazeta Wyborcza

 
 
Dynamic Metal
 
BiuroRachunkowe
 
Dynamic Metal
 
 
Po ryby
 
 

Nasi partnerzy

 
 

Kontakt

AgroBiznes Park Sp. z o.o.
Kołaczkowo 
ul. Ułańska 9
89-200 Szubin
tel. (52) 513-15-54
tel. (52) 513-15-55

Biuro rachunkowe
tel./fax. (52) 384-59-82

Reklama

Zachęcamy do umieszczenia reklam na portalu.
Publikacja - 1 miesiąc gratis!!!

Prosimy o zapoznanie się z parametrami technicznymi.

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera!