producenci zdrowej żywności

Zdrowa żywność od producentów lokalnych

Zdrowa żywność to coraz częściej pojawiający się temat, który przewija się w wielu branżach i dziedzinach gospodarki. To również ważna i modna kwestia rozważana przez osoby prywatne, chcące zadbać o swoje zdrowie, kondycję fizyczną, jak również równowagę psychiczną. Czym jest zdrowa żywność? W jaki sposób jest produkowana? Co wnosi w życie każdego człowieka?

Czym jest zdrowa żywność?

Zdrowa żywność to powszechnie uznawane produkty pochodzenia naturalnego, nieposiadające żadnych konserwantów ani polepszaczy. Artykuły oferowane przez grupy producentów wytwarzane są tradycyjnymi metodami, których podstawą jest samodzielne stworzenie żywności, przy użyciu pewnych i świeżych produktów.

Zdrowa żywność od producentów lokalnych pozwala dokładnie poznać spożywany produkt, jak również przekazywać odbiorcom artykuły w niskiej, adekwatnej cenie, z gwarancją świeżości i najwyższej jakości.

Produkty ekologiczne, które wchodzą w skład zdrowej żywności, uprawiane są przez rolników posiadających swój własny agrobiznes. Innowacyjność i nowe technologie pozwalają tworzyć miejsca masowej uprawy i produkcji ekologicznego żywienia. Dzięki zainteresowaniu i coraz większej popularności zdrowego żywienia, branża rolna rozwija się w szybkim i zdumiewającym tempie.

Normy i wymogi dotyczące zdrowej żywności.

Aby produkt mógł być określony mianem zdrowej żywności i dopuszczony do sprzedaży w tej właśnie kategorii, musi przejść wiele testów i uzyskać pozytywny wynik odpowiedniej kontroli. Efektem kontroli jest uzyskanie certyfikatu żywności ekologicznej. Rolnicy ubiegający się o status upraw zdrowej żywności muszą dostosować się do wymagających norm i zakazów dotyczących upraw produktów. W myśl określonych nakazów i zakazów sadownicy, hodowcy i producenci nie mogą używać środków ochronnych roślin, nawozów wyprodukowanych w drodze syntezy chemicznej, ani żadnych substancji poprawiających jakość produktów.

Produkcja zwierzęca również posiada szereg norm, do których należy się zastosować. Dotyczą one m.in.: warunków chowu zwierząt, ich dobrostanu, żywienia zwierząt oraz ich pielęgnacji. Producenci żywności mogą starać się o wsparcie działań promocyjnych i informacyjnych na rynkach wybranych produktów rolnych więcej na:https://www.arimr.gov.pl/rynki-rolne/wsparcie-dzialan-promocyjnych-i-informacyjnych-na-rynkach-wybranych-produktow-rolnych.html

Zalety zdrowej żywności i pozytywne skutki stosowania jej.

Produkty ekologiczne, należące do grupy zdrowej żywności produkowane są w pewnych, sprawdzonych miejscach. Zakaz stosowania antybiotyków i substancji syntetycznych pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka oraz zapobiega powstawaniu wielu chorób i alergii. Badania nad żywnością ekologiczną potwierdzają obecność związków fenolowych, mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak również większa wartość sensoryczną. Działanie tego rodzaju substancji pozytywnie wpływa na leczenie chorób takich jak: miażdżyca, alergie, nowotwory, jak również sprzyja profilaktyce żywienia dzieci i osób starszych.